Recepten met gratins

Mini gratin-sandwiches met zalmfilet en courgette

Ingrediënten voor 4 personen:

* 12 mini gratins asperge en parmezaan
* 1 courgette
* 400 gram zalmfilet
* 1 eetlepel Parmezaanse kaas
* 1 eetlepel paneermeel
* 1 eetlepel groene pesto
* sap en rasp van een halve citroen
* 1 eetlepel gehakte dille met bieslook
* olijfolie
* zout en peper uit molen

 

Bereidingswijze:

Snijd uit de courgette 4 lange plakken van 1 centimeter dikte (de rest wordt niet gebruikt) en halveer ze daarna in de breedte zodat er 8 plakken ontstaan.

Verdeel de zalm in 4 platte dunne plakken en bestrooi ze met zout en peper.

Verdeel de mini gratins op een bakplaat en plaats ze ± 8 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.

Bestrijk de plakken courgette aan beide zijden met de pesto en wentel ze door een mengsel van paneermeel met de Parmezaanse kaas.

Leg de zalmsneetjes met de plakken courgette naast de gratins op de bakplaat en plaats het voor ± 8 minuten terug in de hete oven.

Stapel op verwarmde borden telkens 1 plak courgette met daarop 3 mini gratins, hierop opnieuw een plak courgette en afsluiten met een plak zalm.

Garneer de gratin-sandwiches met citroen, kruiden en wat druppels olie.

Smakelijk!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aardappelgratin met broccoli gevuld met varkenshaas en roombrie

Ingrediënten voor 4 personen:

* 8 aardappelgratin met broccoli
* 8 plakjes varkenshaas
* 8 plakjes roombrie
* peper & zout

 

 

 

 

Bereidingswijze:

Laat de aardappelgratin met broccoli gedeeltelijk ontdooien en snijd ze horizontaal door.

Bestrooi de varkenshaasjes met peper en zout en bak ze heel even aan in een hete pan.
Plaats ze meteen op de doorgesneden aardappelgratin met broccoli en leg er een plakje brie op.

Afdekken met de andere helften van de aardappelgratin met broccoli en dan in de oven bereiden.

Smakelijk! 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Broccoli gratin met zalmfilet en gestoofde venkel tomaatmix

Ingrediënten voor 4 personen:

* 400 gram broccoli gratin
* 500 gram zalmfilet
* ½ theelepel steenzout
* 80 gram groene ollijven zonder pit in sneetjes
* 25 gram gedroogde tomaten in blokjes
* theelepel kappertjes
* 20 gram geraspte Pecorino kaas
* 20 gram amandelschaafsel
* ½ theelepel Italiaanse kruiden
* ½ theelepel gemalen zwarte peper
* 1 eetlepel olijfolie
* 300 gram venkel
* 125 gram tomaten
* 2 eetlepels olijfolie
* 1 eetlepel verse salie
* ½ theelepel gemalen venkelzaad
* ½ theelepel steenzout
* 2 eetlepels olijfolie

Bereidingswijze:

Laat de blokjes gedroogde tomaat 6 minuten smoren op 100°C.
Meng de tomaatblokjes luchtig met de olijven, kappertjes, Pecorino kaas, amandelschaafsel en de Italiaanse kruiden.

Verdeel de zalmfilet in porties en bestrooi ze met zout. Verdeel het olijfmengsel over de vis. Laat dit 10 minuten combi-garen op 180°C met 30% luchtvochtigheid.

Snijd de venkel in blokjes en fruit deze in olijfolie met salie.
Voeg de tomaatblokjes toe en breng op smaak met steenzout en venkelzaad.

Leg de broccoli gratin op een ingevette gastronorm bakplaat en bak deze 30 minuten in een heteluchtoven op 200°C.

Tip: in plaats van de venkel-tomaatmix kunt u hier ook ratatouille bij serveren.

Smakelijk! 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aardappelgratin met tomaat en mozzarella gevuld met verse tonijn

Ingrediënten voor 4 personen:

* 8 aardappelgratin met tomaat en mozzarella
* 8 dunne plakjes verse tonijn
* 50 ml witte wijn
* 150 ml room
* 75 g kleine kappertjes
* 1 el blanke rouxkorrels
* peper & zout

 

 

Bereidingswijze:

Laat de aardappelgratin met broccoli gedeeltelijk ontdooien en snijd ze horizontaal door.

Bestrooi de varkenshaasjes met peper en zout en bak ze heel even aan in een hete pan.
Plaats ze meteen op de doorgesneden aardappelgratin met broccoli en leg er een plakje brie op.

Afdekken met de andere helften van de aardappelgratin met broccoli en dan in de oven bereiden.

Smakelijk! 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Room en kaas gratin met ham, blauwschimmelkaas en trostomaatjes

Ingrediënten voor 4 personen:

* 4 premium aardappelgratin met room en kaas
* 8 plakken gerookte of gedroogde ham
* 2 plakjes bladerdeeg uitgestoken in 4 cirkels
* 150 gram blauwschimmelkaas
* 12-16 mini trostomaatjes met takjes
* 1 eetlepel gehakte tijm
* zout en peper uit molen
* 1 eidooier
* 1 eetlepel sesamzaadjes
* bakpapier
* 4 porties gemengde sla

Bereidingswijze:

Steek de gratins 20 à 25 minuten in een op 220°C voorverwarmde oven.

Meng de eidooier met een eetlepel water, bestrijk hiermee de bladerdeegcirkels en bestrooi nadien met sesamzaadjes.
Bak de ham krokant in een droge, hete pan.

Plaats de trostomaatjes ± 5 minuten in de hete oven.

Neem de gratins uit de oven en plaats ze op borden.
Plaats de bladerdeegcirkel op de gratin. Dit vormt als het ware een paddenstoel.
Verdeel de sla rondom de gratin.

Verdeel de krokante ham, tomaten en verkruimelde kaas over de salade. Bestrooi het geheel met tijmblaadjes.

Smakelijk!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------